Friday, April 5, 2013

tukar pengasuh sementara untuk 2 hari


Minggu lepas kami 3 beranak balik kampung Jumaat - Isnin  kerana suami Dela terpaksa uruskan urusan rumah. Pastu suami terpaksa sambung cuti seminggu sebab nak menjaga anak kami kerana babysitter bercuti seminggu balik kampung. Memang huru-hara la jugak sepanjang minggu tu.... Dela pulak tak dapat nak ambik cuti panjang. Biasalah.... nama pun co swasta... memang payah bab cuti2 panjang ni... nasib baik lah suami Dela penjawat awam dan permohonan cutinya diluluskan dapatlah menjaga Ameera. Alhamdulillah...  suami Dela yang volunteer ambik cuti untuk mengasuh sendiri anak kami.... tapi hari Khamis dan Jumaat pulak suami terpaksa masuk kerja semula kerana nak menguruskan urusan kursusnya. Memang kelam-kabut jugak la nak mencari pengasuh last2 minit camni dan nasib baiklah member office Dela dapat carikan pengasuh untuk menjaga anak kami untuk 2 hari lagi... Memang sedih rasanya bila anak Dela tukar2 pengasuh ni... Masa nak tinggal tu rasa sayu ja hati ni.... Maklumlah keluarga semua di kampung.... jadi terpaksalah uruskan benda2 begini sendiri walaupun dalam keadaan berserabut. Terdetik juga dalam hati ni nak berhanti kerja jadi suri rumah sepenuh masa kerana bila bekerja ni masa yang terluang untuk anak kurang.... rasa tak puas main dengan anak Dela. Suami Dela suruh fikir semasak-masaknya sebelum buat keputusan untuk berhenti atau tak lagipun Dela belum bersedia tambahan pula duduk di sini perbelanjaan mahal kalau dibandingkan tinggal di kampung dan kadang terfikir jugak nak balik duduk kat kampung saja lagi senang. Keputusan sebegini kena fikir sedalam-dalamnya ......takut menyesal kemudian hari. Tapi sebenarnya dalam hati ni dah mula rasa bosan selepas kejadian pergaduhan di office minggu lepas. Entah lah... Dela masih lagi berfikir tentang itu...

Jom tambah incom dengan says.com






15 comments:

izan mama mia said...

mg dela buat keputusan terbaik demi anak dela...

anak2 kecik waktu inilah nak tatang manja pun...nnt dah g sekolah semua... xnak dah dia nak manja ngan kita..ehe..pendapat sayalah sbb ssh nak dapat anak kan...tu sbb saya xfikir panjang terus jadi suri rumah jer bila dapat tahu mengandung..hhiih

tapi fikir juga..nak besarkan anak kena byk duit juga...huh.. fening...

izan mama mia said...

eh..dela dh susut dah....

aLyNnZ said...

Betul kalau dihitung2 semula mmg ms kite dgn anak agak terhad..balik dh ptg..kalau mcm alynn duduk jauh sampai dah lewat ptg..

Perbelanjaan bandar tinggi..tak pe la sabar yer dela..dugaan tuu..harap anak dela ok dgn pengasuh baru..

Norliza Nordin said...

comelnyeee... geram nengok.. :p

SeputihSalju said...

sedih kan ank tukar2 pengasuh ni.. asyik terpikir je keadaan ank kat umah pengasuh..

NinaAz said...

Salam kenal bloggers. Jemput join GA nina yea ♥.

Norhasikin Muhammad said...

comelnya anak kak dela...macam akak sebijik..hehe.
tu lakan..kalau pikir pasal anak-anak mmg rasa nk berenti keje jer..tp kalau xkeje...mcm mana nak bantu keewangan family..
mcm kes sy..sy ada side income...rasanya dah boleh klu nak berenti keje tapi pikirkan masalah lain pulak..takut boring bila duk umah ajer...tak de kawan-kawan...huh..macam2 kan..?

Tihara said...

comelnya dua beranak ni..lama dah saya tka datang jenguk sini :)

LYAfrina said...

bg lya..jgn berhenti.kt sbg org perempuan kna sntiasa beringat.. masa depan kt..walaupon lya sakit, tp lya ttp kerja n gagahkan diri walaupon ikut hati mmg x larat.. tp lya tgk byk ontoh sekeling n kwn lya.. ada y ditinggalkan suami, lps tu terkial-kial mcari kerja nak sara diri n anak.. ada suami ditimpa musibah.. bukan kt mintak smua ni.. mudahan dijauhkan.. tp inilah hakikat.. apa2 pon setiap rg msti ada kputusan y terbaik buat diri mrk kan..

noornazuha said...

memang dilema sekarang susah nak cari babysitter.saya belum ada anak, tapi paham mslh mcm ni sbb tgk adik saya pun susah nak cari org jaga anak dia, terpaksa la antar nursery and kdg2 mak yang jaga...

Rozita said...

Ibu yang berkerja memang biasa dgn situasi macam tu dela. Cuma masa time akak dulu...memang bernasib baik tak pernah alami macam tu. Tang nak berhenti kerja tu, kalau dela terfikir nak bekerja dari rumah dan ada kemahiran ...boleh saja. Apa apa pun semuanya kena fikir pros and cons nya..

MulutPayau said...

Comelnya Ameera..sama comel ngan mamanya...
Sedih bila baca kisah Dila...yea lah dik, kita sebagai ibu bekerja mmng kadang2 dlm dilema bab pengasuh ni...akak dulu pun sama..anak sentiasa bertukar pengasuh..banyak sangat dugaan dan cabaran..memang kena sabar betul...
Pasal berhenti kerja tu, mmng kena pikir masak2 dik....

Puan Kutu said...

anak kecik ni mmg cmtu la kan..sy dulu pun anak asik tukar pengasuh je.klu takde pengasuh siap hantar balik kmpg kedah.johor ke kedah bukan dekat.anak pun beso kt jalan je..:)

Teacher Basariah said...

assalamualaikum dela,

semoga Allah berikan petunjuk yang terbaik melalui solat istikharah..kesian juga baby selalu kena tinggal dan tukar2 pengasuh kan..

apa2 pun, all the best!(^_^)

Myra Jay said...

Betul tu, nak berenti keje memang kena fikir sehabis nya.. tapi demi anak kan kita akan sanggup punya

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -