Wednesday, February 6, 2013

hari pertama kerja


Tiba2 terkenangkan hari pertama masuk kerja..... Dela start pertengahan January yang lepas. Terkenangkan hari pertama hantar Nur Ameera Damia ke babysitter...... memang berlinang air mata lepas hantar Ameera dalam perjalanan ke tempat kerja.. ya la... selepas 2 bulan berkepit pastu terpaksa berenggang dan di tinggalkan rumah babysitter... memang rasa lain macam sangat....perasaan tu susah nak diceritakan.... dalam hati ni hanya Allah ja yang tahu. Takut... sedih... lega... semua bercampur... Takut sebab hari pertama letak Ameera dalam jagaan orang... Sedih sebab terpaksa masuk kerja terlalu awal ( 2 bulan aja cuti ) dan terpaksa berenggang dengan anak macam tak puas lagi main2 dengan anak Dela... Lega sebab yang mengasuh pun kenalan Dela sendiri.... jadi apa2 hal senang Dela nak berurusan.

Hari2 Dela yang hantarkan Damia ke rumah babysitter.... memang mencabar la jugak perjalanan nak menghantar anak Dela ni.... kadang2 ok aja, kadang2 nangis.... mungkin tak selesa tidur dalam car seat lama2. Kalau nangis tu mau bergema 1 keta jugak la suara anak Dela ... kuat ooo!!!. Ada masa anak Dela ni nak sembang2 la pulak ...ikut mood la katakan... hhee... Sampai Dela pun takut hilang fokus bila bawa kereta sendiri ni.

Pengalaman pertama memang mencabar... Kalau dulu tidur berjam2... sekarang kena hadkan waktu  tidur..hhee.. kalau dulu suka merayau2 shopping complex... sekarang kena kurangkan.....  dulu selalu bercuti2... sekarang kenalah berehat......malah aktiviti JJCM pun terpaksa dikurangkan sementara menunggu Nur Ameera Damia besar sikit untuk di bawa jalan2 luar... Semua aktiviti kena dikurangkan demi tumbesaran dan keselesaan anak Dela....

Peranan seorang ibu tidak semudah yang disangka.... memang memerlukan pengorbanan dan  kesabaran yang tinggi dalam membesarkan anak. InsyaAllah.... Dela akan buat yang terbaik untuk masa depan anak Dela ini. Kami suami isteri sangat2 teruja dengan kehadiran si kecil ini.. ... walaupun terkejar2 kami  menjaga si kecil namun hilang penat lelah kerja bila dapat bersamanya... :) 


Untuk tatapan Izan Mama Mia  :)

Jom joint says.com


TQ



9 comments:

Iha Zaliza said...

Peranan seorang ibu memang tak mudah yang disangka, sebab tu syurga dibawah telapak kaki ibu.. btw, comelnya Nur Ameera Damia.. :)

ct rahani said...

comelnya ameera.. nampak cam baby dh beso jer.. cute..

pengalaman yg x dpt dilupakan kan kak.. sy dulu pun sama hari pertama tinggal anak kt pengasuh serba x kena rasanya.. lama2 nti ok la..

Munnafendy said...

comelnya damia..pndai dia buat memek muka..hehe

MarnieyZ said...

HEHE, comelnya. :3

Nastyna said...

Your baby so cute!!! Our life bila jadi mak mak ni terus berubah kan.. hehe
Salam kenal.

lia said...

Alololoooo comeynyer anak dara ni... Suka senyum ni...

izan mama mia said...

terima kasih..aloo..comelnyer dia..dah pandai apa yer sekarang...mesti mulutnya dah bunyi2...masa ni best sangat...geram lak nengok aih...hihi..

mmg dgn kehadiran anak,..mengubah hampir semua rutin kita...segalanya akan kerna anak..kan....dapat dibayangkan..tentu dela tak sabar2 nak habiskan kerja sbb nak balik cepat jumpa ameera yg comel kan....

yg pasti,..hidup kita tak sepi lagi...kak kan..

mama said...

comilnya baby damia..memang berat nak melepaskan dijaga olh org lain..mama pun mengalaminya dulu..hu2x..

C.T.K said...

subhanallah, sangat comel anak kak dela :)

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -