Friday, February 8, 2013

susah nak direct breastfeeding


Sedih la bila fikir2 balik sampai sekarang anak Dela tak boleh lagi direct breastfeeding. Sewaktu Dela masuk hospital Dela tak bawa anak tinggal hospital sekali. Dela sakit tak boleh nak jaga diri sendiri sebab tu tak dapat bawa Nur Ameera Damia ... hanya pamkan susu dan suami Dela akan ambilkan hari2. Lepas 2 minggu keluar hospital Dela masih lagi tak boleh direct breastfeeding sebab masih sakit bahagian luka jahitan dan tak boleh banyak bergerak.... bila ajarkan minum direct selalu baby Dela menolak dan nangis2.... Mungkin dah terbiasa minum guna botol jadi baby Dela mungkin keliru puting. Hari2 Dela akan pam susu dan masukkan ke dalam botol untuk di beri kepada babysitter sebelum ke tempat kerja. Pam susu pun Dela akan bawa sekali ke tempat kerja untuk perah disana. Alhamdulillah... selepas urut dan makan supplement shaklee susu bertambah banyak tapi Dela risau sebab anak Dela sudahpun 3 bulan tapi masih tak boleh direct feeding lagi. Orang cakap kalau jarang direct  breastfeeding, susu akan berkurangan... namun  Dela masih lagi berusaha ajarkan Nur Ameera Damia direct breastfeeding tak mahu mengalah! :)
Doakan Dela ye.... terima kasih


 Avent shape baru beli
SINI


klik, klik , klik ,


7 comments:

GreenSejukhati said...

takpe kak , jgn sesekali mnyerah klah ye..yg pnting baby dpt susu bdn kn..

Fifi Nadhrah said...

dela.. selalu la buat skin to skin.. inshaAllah anak nak.. baby pon kecik lagi.. masih tak terlambat.. mane ade kalau anak tak direct susu kurang.. selagi ade demand selagi tu susu kite ade.. cume bile baby direct.. stimulation lebih la.. kalau pump kene buat power pumping la.. nak tiru baby demand.. good luck.. jgn putus ase..

hainom OKje said...

Ada baca pasal tak boleh direct breastfeeding tadi...awklah yeh...hehe.. Susah jugakkan mcm tu...tak pe jgn putus asa..

C.T.K said...

in shaa allah..biasekn dia slalu...

Fifi Nadhrah said...

salam dela..

jemput bace entry ni.. http://zairidanfifi.blogspot.com/2013/02/skin-to-skin.html

izan mama mia said...

memang kena usaha lebih ...mungkin yaa dia keliru tu...tapi kena jg cuba...malam2 bg terus..sikit2 lama2 dia dapat terima In Sha Allah...mg berjaya dela

Fiza Rahman said...

Baby masih lagi keliru puting. Ada member saya, exclusively expressing sbb anak tak bley nak direct feeding. 2 tahun juga lah. Ni blog dia:

http://xclusivelyxpressing.blogspot.com/

Harap2 baby ameera akan biasa dgn puting ibu plak nnt ☺☺

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -