Thursday, March 28, 2013

dalam bekerja perlu ada rasa hormatkan senior



 
Kita dalam bekerja ni perlu ada sifat hotmat-menghormati orang yang lebih senior dan menerima segala arahan tanpa banyak bunyi... Macam tu la Dela bekerja waktu mula2 joint co yang Dela kerja sekarang. Apa saja senior suruh ikut ja tanpa banyak bantah. Tak pula bagi budak2 muda zaman sekarang yang tidak lagi ada perasaan hormat orang yang lebih senior. Susah betul nak menegur dan nak di suruh2 buat kerja. Dela dan berkhidmat hampir 10 tahun dan jarak usia kami pun 11 tahun pastu kalau Dela suruh  buat kerja pandai lak dia menjawab. Boleh sound  " kita sama position tapi kenapa asyik saya ja buat kerja tu.. akak tak perlu buat!!  agak2 apa korang rasa? Baru kerja tak sampai setengah tahun pandai lak menjawab dan berkira2 kerja. Memang sakit hati tul bekerja dengan orang sebegini. Bila kita suruh dia buat kerja suka lengah2 pastu pending sampai berhari2. Tak boleh tengok orang kerja senang sikit dari dia ... kalau bos dah suruh Dela separate kan kerja dan Dela bagikan kerja yang senang tu padanya jadi terima aja la.... tapi boleh menjawab Dela dan dia position sama jadi sama2 kena buat.... jadi kalau camtu tak perlu la kerja dengan Dela kalau nak pilih2 kerja mana yang dia suka buat atau tak... baik kerja dengan orang lain yang dia rasa suka... bila di suruh buat sesuatu bukannya nak terus gerak buat... tapi di suruh letak dulu atas meja dia !!  sambil buat buat muka fed -up! Wah! besar sungguh pangkat dia sampai nak tunggu dia free baru boleh buat kerja yang Dela suruh....walhal mengadap FB berjam2 Dela tak pernah pun marah janji siapkan kerja yang di beri tapi begini pulak balasan yang Dela terima??  Tak tahu la nak kata apa budak2 sekarang...  susah nak ditegur, boring kerja orang camni... baik Dela tak perlu ada assistant langsung kalau bab kerja ni nak kena ikut pilihan dia mana yang dia suka dan tak suka buat... baik Dela kerja sorang2 lagi senang.... hati pun tak sakit malayan budak2 tak matang dan tak tahu hormat kami yang senior. 

ppsstt: dah lama pendam dah naik muak! 
sakit hati naik menyampah!


ooppsstt: terlebih sudah!




4 comments:

PiNkYCaT said...

jom bukak company sendiri...kita jadi bos dan kite jadi pekerja...tak perlu pening dgn kerenah rakan sekerja...hehehe;p

Puan Kutu said...

sabo jer la kan dpt assistant macam ni..pandai menjawab plak tu yg tak tahan tu.yg membaca ni pun panas jer!

Khai♥Rin : anies said...

Sy fhm perasaan tu...kdg2 rs nk lempang je org mcm ni...perasan bgs...xtau la silap sapa...silap mak bapa yg xajr adab sopan or cikgu yg xajr etika bekerja o diri sendiri yg bodoh sombong...

Myra Jay said...

Klau MJ tempat Dela pun stress jugak nieh....

Sabar k

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -