Wednesday, December 14, 2011

Gulai udang

Gulai Udang ( Kari Udang )


Bahan-Bahan
Udang 12 ekor ( 3 orang makan saja )
rempah udang 1 bungkus
halia - di tumbuk
bawang merah &  putih - di tumbuk
kulit kayu manis
kacang panjang
minyak masak
santan separuh

Cara masak
Tumis bawang merah & putih, halia dan kulit kayu manis. Kemudian tarukkan sedikit air dan rempah udang dan biarkan sampai pecah minyak. Pastu masukkan santan sehingga hampir mendidih kemudian udang dan kacang panjang. Agak2 dah masak bolehlah tutup api dan hidang...hhee simple kan!

Jemput makan!!!
p/s: resepi mama aku... orang Penang






31 comments:

afzalsukasuki said...

tak pernah lagi kak makan kari udang :)

Izan Ishak said...

cam best je gulai udang ni dela... ada masa nnti nak cubalah. simpan resepi dulu ye!

SYANI said...

Aduhai Dela, sedap sungguh gulai udang tu.. Dah le tengah lapar ni..[satgi nak lunch]

Tihara said...

wah sedap nyer..gulai udang tu :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

udang memang peberet sy!!

eB ezrin said...

sdpnyer lahai. mmg kena la lauk2 tuh :)

aNIe said...

Dalila...kat rumah akak ni... kalau udang mesti buat sambal atau sweet sour je... yang lain2 tak berapa nak laku

Hanis MY said...

terliur ikan goreng tu :)

lia said...

dap nyer.....

khairul said...

wife sy suka sgt buat ni

mama aini said...

dela..sedapnya,terliur mama !!..lama tak masak kari udang..hu2x..

IntaNBerliaN said...

slmt mkn tengahari ;-)

KhaiRin said...

sedap nyer...cpt la hntr ke sini! ;-)

Teenager Housemaid said...

ouh, udang pun bley buat gulai eh?
tak pernah makn..

Salina@IbuAqil said...

Sedapnya sis... Nyummy2!!

Dinas Aldi said...

Fuhhh, gulai udang, best! Kena pulak ada sambai belacan, fewwwwittttt!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sedap ni makan ngan nasik panas2 khen

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sedapnye..terliur suda.. ;)

MulutPayau said...

nampak sedap sngat gulai udang tu....tapi akak tak makan udang...

MULAN said...

mesti sedaaappp...!!!

Acik Erna said...

deela..kalau dirumah acik ni..12 ekor tak cukup..he he.
semua suka makan udang.

mrsharis said...

Kdg2 lauk simple mcm ni lg naikkan selera sampai makan bertambah nasik ;)

missgee said...

Woww!! Terliur sat..

P/s: Sambal cili seperti menarik..

Cik Ina Do Do Cheng said...

dah lama tak mengulai udang.sedap lauk dalila.oi dalila kalau orang penang garenti gulai tu sedap.

MamaEma said...

nak kena masak ni..buat buka hari ni..

Ibuhani said...

oh.....sama ngan cara mak k.ani masak cuma kami x letak kayu manis. Lain nak cuba letak kayu manis pulak....tq Dela!

c'axoera said...

nak ikan goreng ngan sambal belacan tu ajer hwehehe


http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/cabang-yang-tak-mungkin-tersimpul.html

mamaNoriz said...

mmg terangkat mkn kari udang dgn ikan goreng tu!

kombinasi yg best!

Cik Rose Cute said...

Emm sedapnya kari udang gan ikan goreng...

ct rahani said...

x penah kot makan kari udang.. boleh try resepi nih.. :)

ashrafi said...

Assalamualaikum.

Alahai... Terliur saya.

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -