Thursday, December 8, 2011

cerita makan malam - Mee Bandung Muar (Adami)





Disebabkan terjatuh cinta dengan perencah Adami,  sesi ulangan masak  mee bandung muar. Tapi kali ini bahan-bahannya lebih meriah. Sawi, taugeh, telur, udang, daging dan perencah adami. Selepas rebus  perencah sampai pekat kemudian campurkan bahan-bahan lain. Ini ajalah makan malam kami.
Senang simple dan mudah.


37 comments:

NanieZara said...

wah..sedapnya terliur plak tgk mee bandung ni.skrg kan mcm2 ada kan senang jer klu nak memasak.

Acik Erna said...

Assalam deela..sedapnya mee bandung.acik suka makan mee bandung
tapi belum pernah masak sendiri

MZ said...

perggghhh,sedap nya. meleleh air liur. :)

Rinna said...

Sedap yer Dila perencah nie.. Tapi akak tgk pun macam sedap..hehehe.. :)

IntaNBerliaN said...

nampak menyelerakan dgn udang besar2!

Juliet_iRa~" said...

sedap ek adami ni kak?
ira pnh beli tp jenama 'mak' apa tah..kat pasar muar tu..huu

pss : nt akk jalan kat kat penang tu..mcm2 ada..:)

Salina@IbuAqil said...

Phewiittttt!!! Udang tu menambat hati ku.. ;)

Izan Ishak said...

sedapnya dela mee bandung. izan tak pernah try lagi adami ni wpun dok johor.

miss Fyqa said...

lapar plak tg mee bandung tu.. kena cuba lepas ni.. ehee :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy masak mee bandung selalu kecewa sbb kuahnya x pekat..


adami ni perencah dah siap eh?


p/s: kalau klik nama awak mmg kuar google + eh?

ct rahani said...

udang tue betul2 membuka selera.. tetiba rasa lapar plak ptg2 nih.. huwaa..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

nampak sedap tu.. udang fav Qis.. :)

Tihara said...

sedap2 nya makanan kat sini..nak folow sini lah :)

SeputihSalju said...

terliur saya tengok mee bandung kak... kdg2 yang simple tu yang sedap kak...nanti nak try buat la..:-)

MULAN said...

waahh.. terkedu tengok udang yg besorrrrr tu.. mesti sedap ni..

MulutPayau said...

fuhhhh..sedapnya mee bndung..akak mmng peminat mee bndung...

akuzle ayu said...

simple tahap restoran neh...ahahha

LydSunshine said...

Nampak pun dah tau sedap. Nak try jugak la Adami ni.

NURULHANIF said...

bestnya mee bandung

Masni Syafie said...

sedapnyer....xsabar nak balik kampung pekena mee udang pulau sayak....hehe

Dalila Hamid said...

NanieZara
betul smu campur skali rebus senang

Acik Erna
dela pun ini kali kedua... perencah adami tu best rasanya...hhe.. itupun member suami tolong belikan kat Johor.. tpi kat tmpt lain x tau la ada jual x..:)

MZ
jemput makan dik

Rinna
kak .. sedap jugak... cuba lah..hhee

IntaNBerliaN
jemput makan :)

Juliet_iRa
sedap dik perencah adami ni... member suami kak beli dari johor.. mmg plan nk jalan penang nnti..

Salina@IbuAqil
jemput makan

Izan Ishak
kawan suami yg tlog belikan dri Johor

miss Fiqa
kena cuba dik :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty
ini kali ke 2 dela buat.. kuah pekat.. sedap.. utk tekak dela la...hhee... perencah ni utk 6 org makan.itupun kawan suami tlg belikan. dela pun x tau kenapa kluar google camtu tu... slulu terus msuk profile saja......hhe

afzalsukasuki said...

akak beli perencah tu katne?kat Muar ke?ai akk lupa pesan saya ni..nak mkn ajak saya.hahaha

say to easy=) said...

akak,sedapnye..nanti post la kt sy.hehe

Dinas Aldi said...

Fuhhh nampak sedap sungguh! Teringin pulak, belum lunch lagi ni..

Dalila Hamid said...

ct rahani
LiLy @ MumMyQiStInA
Tihara
SeputihSalju
MULAN
MulutPayau

Jemput makan :)

Dalila Hamid said...

akuzle ayu
cara masak simple.. isi main campur saja...hhee

LydSunshine
akak beli adami kt johor... x pasti sini aja jual x.. x pernah cari lagi.. :(

NURULHANIF
jemput makan

Masni Syafie
hhmm pulau sayak pun udang besaq.. kak pun teringin p sana lah..hhee

|| NaFiRaa || said...

UDANG yang tak tahan tuh~ sedapnye!!!

mak encik | SZ said...

dela,adami ni mak kawan akak punya kilang d muar tu..tp blom penah try lg...harussss cobaaa nih..

khairul said...

meleleh ayaq lioq !

c'axoera said...

nampak sungguh lazaaattt!

http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/interconnected-friday.html

Dalila Hamid said...

NaFiRaa
sja nk taruk udg besar sikit

Mak encikSZ
mak kawan kak punya ka?... rugi x cuba kuah kasi pekat sikit... serius sedap ..hhee

khairul
jemput makan :)

c'zxoera
jemput!!!

Juliet_iRa~" said...

yeke kak..nt ira try beli la..:)
dr muar ek?heee.sbb ada 1 kedai tu dpn bus stand mmg jual adami je..hihihi

ok kak..selamt jalan2 nt..ira ada update last entry jalan2 penang tu..:)

Dalila Hamid said...

Juliet_iRa
akak kurang pasti sebenarnya ada jaul tak tmpt lain... tpi plasik perencah tu warna hijau.. sbb perencah tu kawan suami akak yg bagi... dia kata beli dari kg dia.... org Muar, Johor

mama aini said...

terliur pulak mama tgk pic.mee bandung muar ni...he2x..lama tak makan mee bandung..hu2x..

Cikgu Fikri said...

fiq prnh rasa prencah ni kalau xsilap..
masa tu fiq kirim kt kwn fiq yg dari muar tu..
sgt sedap.... :)

Dalila Hamid said...

mama aini...
cuba la .. sedap..

Cikgu Fikri
betul cikgu... sedap kan?...:)

Yati said...

Yati pun suka mee bandung. Tapi tak pernah masak sendiri. Sebab kat rumah, kita sorang je yang layan. Hehhe..

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -