Saturday, June 11, 2011

kampung SP 11.6.11








Tiba2 ja tergerak hati nak balik kampung. Lepas subuh aku terus adjust la en suami. Mula2 dia nak x nak ja... bila aku cerita sikit pasal nak shopping raya anak2 buah dia terus celik mata besar2 suruh packing beg siap n gerak!... sepantas kilat... lagipun last kami balik kampung, raya cina haritu. Lama sangat tak jumpa familynya di sana. Kami balik kampung pun x bagitau sesiapa saja nk surprise mak dan ayah mertua biar tercongok  depan pintu rumah ja. Aku pun x bagitau kawan2 lain sebab aku balik ni pun sekejap dan ada urusan lain sama yang nak di settlekan. Nanti x singgah rumah kawan2 kecik hati pulak depa tu.... kuat merajuk belaka!!! hudoh
Sepatutnya aku nak singgah Penang dulu rumah adik ke 2 aku yang baru dapat baby boy tapi di sebabkan dia x ada d rumah (suka main terjah rumah orang sangat.. last2 x da orang kat rumah!! hhmm ... kicewa :( )  terus kami gerak sampai ke kampung halamanku Sungai Petani, Kedah. Rindu rasanya tengok sawah padi sepanjang perjalanan balik ke sana. Banyak sangat kenangan ketika bersama arwah kedua ibu-bapaku waktu dulu. Walaupun aku di besarkan di kawasan perumahan taman tapi ramai jugak kawan2 sekolah dulu yang tinggal berdekan sawah bendang. Dulu waktu sekolah dapat jugak ikut kawan2 balik ke rumah mereka. Memang jakun sangat tengok sawah bendang. Seronok sebenarnya .. rasa tenang dan cantik sangat permandangan ketika itu. Dapat la juga merasa suasana kampung. Kalau x camna nak merasa suasana kampung... dah semua saudara-mara sampaikan rumah nenek sendiri pun tinggal taman. Semua taman2 belaka... Cuma rumah arwah nenek sebelah arwah mama ja tinggal kampung. Kat sana pulak dekat dengan sungai... Lagi best... hhmm... terkenang sekejap...:(

ok tutup cerita!!

4 comments:

kayrul-shah said...

rumah mengadao sawah memang best..dulu rumah kayrul berdepan ngan bendang kat penang..memang selalu berkubang la kat bendang time kecik2...sekarang rumah tue dah kena rumah buat jalan keretapi...huhuhu

dela said...

@kayrul-shah
betul tu... tgok swah bendang...teringat kat kampung..... org utara jugak la ni....:)

caliph shuriken said...

bendang area sp dh kurang sbb byk perumahan baru naik, huh...

dela said...

@caliph shuriken
habis kebun getah pun dah x ada buat projek perumahan...

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -