Saturday, June 11, 2011

Hussain Nasi Kandar, SP

ini la rupa telur sotong...RM4.80

ayam goreng nepal RM9.40


Acara makan2 time balik kampung wajib ada... Kali ini kami singgah pekena nasi kandar Hussain dulu. Kat sini menu wajib kami berdua lauk apa pun mesti + telur sotong. Bukan senang nk cari nasi kandar yang ada jual telur sotong. Sebelah utara banyak la... Kalau kat KL/Selangor tu rasa2 macam x ada yang menjual begini.... Sebelah utara telur sotong ada yang di masak asing2. Memang lain dari yang lain.... Nasi kandar sini adalah restaurant wajib aku dan en suami bila balik kampung Sungai Petani. Dah nama pun orang utara mesti la x leh tinggal selera nasi kandar. Kalau yang pernah singgah ke SP tu boleh lah mencuba kat Pekan Baru, Sungai Petani hadapan Cosmopoint SP. Harga pun x la macam KL...





Ini pulak warung wajib kami juga sebelah Petronas Bakar Arang. Ada warung tepi jalan. Laksa, bihun sup dengan cendol memang famous. Gerai ni dari roda 3 sampai la dah boleh buka gerai. Dari aku tingkatan 1 sampai la umur sekarang penuh memanjang......Tapi seronok tengok orang berniaga ni dari kecil-kecilan maju sampai sekarang. 


cendol jagung :)


bihun sup daging



Selain warung ni...ada lagi faverot aku bila balik kampung. Restaurant Taulat dekat jalan keretapi SP.. hhhm... yang tu memang sejarah buat aku. Dari sekolah rendah darjah 2 time keluargaku ada bisness decoration lagi boleh dikatakan 2 hari sekali mesti makan mee mamak taulat dengan pasembur petang2.  Mereka ni berniaga dari roda 3 sampai la dah ada restaurant sendiri. Tapi selepas gerai kecik kena pindah sebab nak buat runway keretapi baru jarang sikit aku ke sana. Bukan apa..... rasa masakan  tukang masak veteren dengan baru/muda x sama la pulak...... yang tua lebih menikam kalbu!..eceh!!.....Aku boleh ingat lagi muka mamak2 yang aku kira umur baya2 kedua ibu-bapaku. Aku ingat lagi muka diorang...... dah tentu diorang x ingat muka aku ni pun......time tu kecik2 lagi.......hhaa.... Satu yang special kalau orang lain panggil restaurant ni mamak Taulat tapi family aku panggil "mee kalut"!!. sebab apa panggil mee kalut?... sebab diorang memang suka masak kalut2...... sebab apa lekat nama kalut?...sebab arwah mama aku yang bagikan nama tu dan sinonim dengan familyku sampai sekarang. Aku balik kampung kali ni sekejap saja jadi  x sempat la aku makan mee mamak taulat.  X pa... lain kali aku akan singgah. Boleh makan sekali capati + kuah daging + ubi dengan susu lembu panas jam besar!!... teringat kampung seketika......... banyak sangat kenangan aku di sana........

20 comments:

NzA said...

xtahan tgk semua makanan tu..semua sedap2 n menepati selera....

cikida said...

wahhhh,,cam best je..nak cendoll...nyumm

tiha said...

saya follow balik...^___^

IFA Athirah said...

saya prnah mkn kt kedai hussain tu!tp mcm mahal je skang :( http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

dela said...

@IFA Athirah

setuju jugak tu... harga naik sikit skrg... :(

Syazwan said...

pergghhh..sedap giler!

jeBateja said...

Tu dia...terliuq chek tgk....tapi macam mahe jeee.....ahakz...

tq follow den.....ahakz...

Madam Casper said...

Tulur sutun tu mmg sedap..aduhaiiii

syiela said...

mmg mhl skit skrg... telur sutun tu paberet :)

taliff said...

Arghhh~~~~dah makan jadik lapar balik!!! wahahahaha...nak cendol, tengah panas2 nie...sodap tu

cik panadol said...

wah lame tak makan nasik kandar!!!
lapo...lapo...

♥MAMASYAZA♥ said...

dpt akak bayangkan kat mana restoran nasik kandaq tu, pasal dulu angah (adik akak) penah blajar kat cosmopoint sp tu. errmm akak nak tanya cam mana buat iklan churp churp tu. akak dah daftar tapi plan nak letak iklan kat blog. bantu akak boleh..??

zarulfarhana said...

t nk p s.p nk try cari la..
dok lalu xperasan lak nasi kndar husain tue

dela said...

@♥MAMASYAZA♥

saya dah balas e-mail.. try la...:)

dela said...

zarulfarhana & Mamasyaza
klau dah turun SP tu Hussain nasi kandar mesti singgah!!..hha..promote sikit..:)

zuhanismohamed said...

wah..xpernah tengok telur sotong camtu..selalu yang ada dalam badan sotong tu jer..hehe

caliph shuriken said...

klau sp ni area sy laa :)

latest en3: pemberian anda amat dihargai

dela said...

@zuhanismohamed

betul tu... selalu orang makan telur sotong yang ada dlm badan sotong tu ja... tpi yg ni diorang masak kat luar...menarik kan?....hhmm... teringat kt kampung jap..:)

@hasney^-^ said...

tul deela, has pun suka kalau pi kedai nasi kandaq..memang akan cari teloq sotong dulu lar...mcm best sgt kan?....

dela said...

Hasney... teloq sotong kt SP ja ada.... kat sini susah nak dpt ooo... :)

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -