Wednesday, June 5, 2013

dari babysitter ke nursery



 foto google


Selepas dibincang2 dan di kaji2 akhirnya Dela dan suami bersepakat untuk hantar Ameera ke nursery pulak... Sebelum ini kami hantar ke rumah pengasuh kawan suami sekarang kami terpaksa bertukar tempat baru supaya kudis buta anak Dela tidak lagi bertambah teruk. Kali ini lepas kami survey2 dekat2 kawasan rumah dapat la  nursery yang berdekatan dengan rumah. Sebelum ini Dela pernah hantar sekali time babysitter Ameera cuti balik kampung, pernah hint2 nak continew dengan mereka cuma mereka minta kami ubati kudis Ameera sampai baik baru hantar situ sebab takut berjangkit dengan baby lain pulak. Straight sikit la pulak... tapi ada betul jugak kan... siapa nak jaga anak kita kalau dah berkudis 1 badan... Mula2 minta tolong mertua datang untuk sama2 menjaga anak Dela... maklumlah banyak benda yang Dela nak kena belajar tapi mertua pulak tak dapat datang sebab menjaga adik ipar yang mengandung 8 bulan. Jadi terpaksa Dela ambik cuti seminggu tanpa gaji untuk menjaga Ammera sampai kudis betul2 kering... sentiasa sapu dengan ubat untuk matikan kuman. 

Jadi semalam suami Dela dah tanyakan sekali lagi sebab kudis2 pun makin kering dan Alhamdulillah... mereka terima... Yang dela suka tempat ni tak ramai sangat baby yang mereka jaga cuma 4 orang dan yang lainnya 1-2 tahun tapi mereka asing2kan rumah. Baby 3 bulan - 2 tahun rumah lain dan 3-6 rumah lain. Nampak suasana rumah pun bersih sikit dan tak terlalu ramai budak. Suami dela pun berkenan jadi kami hantar di sini pulak... Mula2 tu sedih la jugak sebab suami dela call nursery tu tanyakan Ammera... Ameera asyik nangis tak henti... tapi biasalah... nak sesuaikan tempat baru memang ambik masa sikit... InsyaAllah lama2 biasa la tu... 

Semalam balik rumah kami di beri buku log book aktiviti harian anak Dela sepanjang berada di nursery. Berapa kali makan & minum, berapa kali tukar lampin, berapa kali nangis, mandi dan ada aktiviti menonton tv sekali semuanya berjadual. Lapigun Dela tak perlu lagi risau pasal cuti sebab mereka ikut hari bekerja kita... Kalau dengan babysitter dulu kerap jugak la Dela terpaksa masuk lambat tempat kerja dan bergilir2 ambik cuti dengan suami menjaga Ameera sebab masalah2 personal babysitter. Mungkin ada sesetengah orang takut nak hantar ke nursery ni.... tapi bagi Dela dan suami yang tinggal jauh dari keluarga terpaksa buat keputusan yang terbaik untuk masa depan anak kami. Nak minta mak mertua tinggal sekali dengan kami memang tak dapat la sebab biasala ..... orang tua2 ni payah nak tinggalkan kampung. Jadi atas dasar yakin dan percayakan nursery ini InsyaAllah... Dela dan suami berharap pilihan kami kali ini tepat dan betul. Masing2 punya pendapat dan pandangan sendiri tentang nursery tapi lain orang lain situasinya ... Mungkin ini saja tempat yang terbaik untuk anak Dela sebab lebih dekat dengan rumah dan suami Dela pun boleh tolong ambikkan kalau Dela balik lambat. Jadi bermula la dunia baru Nur Ammera Damia di nursery pulak. 
Mohon doakan anak Dela dijaga dengan baik di nursery baru tu.. Amin :)

psst: Terima kasih wishkan hari ulangtahun
perkahwinan Dela

psst: Terima kasih juga kak Rozita  sudi berkongsi petua masuk hotel
 bila bersama bayi kecil..
:)





15 comments:

Khai♥Rin : anies said...

syukur la ada nursery sebegitu...at least depa mmg betul2 jaga da ntake care ank kita dgn baik

Kakcik said...

Semoga segalanya baik2 saja buat Nur Ammera.

Tihara said...

semuga anak dela sihat selalu, seronoknya daha da baby ni :D

ashra said...

alhamdulillah da jumpe nurseri
mudahan ameera cepat sembuh ya

Ecah Ecot said...

insya-allah...biasa kalo x ramai sgt bby ni penjagaannye rapi sikit...kalo dah ramai2 tu la yg sampai x memang tgn nak jaga

izan mama mia said...

baguslah..dah makin baik..kesian ameera..

wantie said...

apa jua keputusan yang di ambil adalah demi kebaikan kita dan anak juga.

kita berhak membuat keputusan. kalau untuk kebaikan apa salahnya kan.

akak tak letak nursery kerana ada sebab lain. baby sitter akak tu sangat lah bagus. ada jugaklah tempat Amirul di latih amalkan solat 5 waktu dan jengah jengah masjid. sebab ngikut bapa ngasuh yg memang orang masjid.

Qaseeh Tolia said...

Saya pun dulu baby sitter. Yg last ni je hantar Nursery.. alhamdulillah nampak ok la smpai skrg.. Nak cerewet sngt pun susah.. terima la seadanya asalkan balik macamana kita hantar.

mama lieyna said...

Salam kenal... :-)

In shaa Allah, kalau hati seorg ibu rasa tenang anak disitu, itulah yg trbaik... moga ameera baik d tmpt baru..

Mimi Azirah said...

Sy dulu pun anak anak mak sedara jge.tp tbe mse kne jgak anta kat taska..taska yg sy pilih pun dkt ngan umah.

Ibu Lala said...

Harapnya bb ok la kat nursery tu. kalau nangis mula2 tu standard la sbb x biasa. Lama lama sok ok la..

Masya said...

kalau ke nursery yg terbaik cubalah.. lgpun hantar kat org ni mmg pyh jugak kdg²...

Rozita said...

Lega rasa hati kan dela kalau dapat orang atau nursery yang kita percaya boleh jaga anak kita. Memanglah tak sama 100% macam kita..Anak akak pun dulu pengasuh jaga pastu bila dah setahun setengah umur dia, akak hantar ke nursery jer...

Hayati said...

moga ok la dia dok situ...
susah hati kan kalu berkait ngan masalah anak ni...in shaa allah moga dipermudahkan segalanya...

Nana Liena said...

kesiannya ameera kena kudis..huhu..harap dah sembuh sepenuhnya la

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -