tambah wang dengan zalora KLIK

Thursday, December 22, 2011

Sengkuang Calit






Cerita pasal sengkuang ni teringat masa aku sekolah rendah. Dulu time cuti2 sekolah camni area rumah aku ada sorang makcik ni jual sengkuang dengan nenas taruk kuah rojak dan kacang penuhhh meriah!!........ bawah sengkuang tu di cucuk lidi untuk pegang. Memang sedap la sengkuang yang dia jual ditambah pulak kuah rojak tu rasa pedas2 sikit. Makcik tu berniaga depan rumah dia aja time cuti2 sekolah camni la. Kalau nak beli aku selalu serbu masuk sampai ke dapur terus sebab nak cepat hhhhee...... dalam 1 hari tu ada la dekat 2 - 3 kali repeat dengan adik aku.... fuhh memang memori  kisah lama ni!!!. Dulu harga sengkuang ni baru sekupang (10 sen) saja, murah kan!!!. Bila aku terjumpa brother yang jual sengkuang camni teringat kenangan waktu kecik2 dulu. Sebab aku jarang jumpa orang jual makanan camni dalam pasaraya. Bagi aku Sengkuang Calit yang brother ni jual tak berapa menangkap selera aku sangat walaupun kacangnya meriah tapi ada manis ketul2 gula pastu macam ada bau pelik2 sikit. Tak tahu pulak bau apa tapi tekak aku ni kalau tak ada rasa pedas2 kuah rojak tu memang kurang sikit seleranya hhheee..... ada jual kat Space U8,  tempat lain kurang pasti la pulak. Harga sengkuang biasa RM 1.5 dan special RM 2,  mahal la jugak kan........ hhmm......zaman dan berubah!!!


p/s: tiba2 teringat kenangan waktu dolu-dolu la pulak.......




37 comments:

safurara said...

terus telan air liur.

Zehan Ilyana said...

wah..sengkuang calit!

IntaNBerliaN said...

sengkuang kalu di mkn dgn kuah rojak.. mmg sedap :-)

ina mail said...

cik ina suatu waktu dahulu pernah menjual sengkuang ni bersama ayah.nostalgialah sengkuang selet cili macau tabur kacang tabur ni : )

mama aini said...

dela mama tak pernah makan sengkuang calit ni lagi !!..hu2x..mcm2 bentuk & rupa makanan terkini !!..

ct rahani said...

kalau makan rojak buah mesti ader sengkuang.. sedapnya..

Prettywrite said...

macamana rasanya ni..tak pernah tengok dan juga makan..hhehe

Tie HT said...

wahh mewah jugak kcg dia tp rege leh tahan kn :)

Unknown said...

mak aihh, mahalnya rege sengkuang tu..

la ni susah juga nak cari org yg pandai buat kuah rojak utk makan dgn sengkuang nih..

btw, kalo dpt pekena memang sedap kan..

Rina Rahamat said...

oh sy x penah mkn ini..tp tahulah kot rs kuah rojaknya tu

Azian Elias said...

Delaaaaaa.. akak pun suka yang macam ni.. bestnyaaa... terliuq ni tau..

Jendela Hati said...

teringat masa dolu2

Dinas Aldi said...

Teringat zaman sekolah rendah dulu, pakcik juai sengkuang boh kuah rojak depan sekolah. Masa nak balik sementara tunggu bas sekolah sampai, habeh duit belanja saki baki dalam poket beli dok benda ni & eskrim Malaysia...oh kenangan mengusik jiwa!

ZaNNa said...

mak ai..rupenyer menakotkan kak~ sedap kew?

mak encik | SZ said...

terusss nak g beli sengkuang esok! hehehe...

Unknown said...

lapaq betoi

Rinna said...

Tengok sengkuang teringat zaman kecik2 dulu suka jugak beli sengkuang gini yang dicalit ngan sos merah pas tuh tabur kacang ngan gula kalau tak silap.. sedap betul.. nenas pun gitu jugak.. tapi skrg nie.. susah dah nak tgk.. benda cengini..kan.. :)

emarieys said...

tak makan sengkuang..kalau buah jambu..suka makan dengan kuah rojaknya

LiLy @ MaMaQiStInA said...

macam tak pernah makan..tapi nampak Sedap tu..

Juliet_iRa~" said...

inilah booth y ira beli sengkuang sambal tu!heee...;p..y ira buat entry tu...

ada y panggil sekuang calit..heee ;p

agak mahal kan kak?heee

maszmadi said...

erm sengkuang calit??? x penah dengar la.. huhu jakun kejap nieh..

|| NaFiRaa || said...

tak pernah tengok pon makanan nih.. pastu x boleh nak bayangkan camner rasa dia.. hehehehe

Kakzakie Purvit said...

Kakak terliur jadinya hihi... tempat kakak ada rojak petis campur nenas, timun, sengkuang, kangkung celur, taugeh, tauhu goreng dsb pun sedap tau...

SeputihSalju said...

zaman dulu sengkuang calit ni murah jer... tak sangka harganya dah rm1 ke atas...

Cik tikah said...

alahai, rasa nak makan sengkuang bila baca entry ni. adeh!

aiezza.sue said...

Space u8?..area kilang bukit jelutong tu,..dh beroperasi ek?

ummi_khalish said...

aduhai,rse nk blik mesia sekarang gak..huhuhu..

Unknown said...

macam sedap, bak sikit? ^^

Ibuhani said...

x pernah jumpa pulak org jual sengkuang cam ni tp k.ani mmg makan sengkuang dgn kuah rojak....sedap!

kpah k-poh Sharifahnor said...

kwsan utara ni pun dah tak dak sengkuang calit ni dik...masa dolu2 tu ada ler... skrg depa dah buat rojak dah...issshhh...nak pi beli rojak sat...

MulutPayau said...

akak tak pernah makan sengkuang calit...sedap ke dik????

m.u.l.a.n said...

apa2 jenis rojak, pecal ala2 camtu mmg sedap....

maya amir said...

sambil telan air liur:)

tapi betullah makanan skang tak sama mcm org dulu2 buat kan:)

ajumohit said...

my ferevet sengkuang!! tapi makan ngan kuah rojak je dela, yang calit mcm ni lum pernah try lagii

Acik Erna said...

Assalam deela..acik memang selalu teringtkan kenagan dulu2.
kalau sengkuang ni acik paling suka jeruk sengkuang, sedap..

fieda said...

kitaorg anak beranak mmg suka kn senkuang calit ni..kalau gi lepak2 kt tasik permaisuri selalu la beli..ada org jual kt sana..

Unknown said...

sedap ke sengkuang calit tue?
rupe die ..horror..hehehehe