Thursday, December 1, 2011

Doa / Puisi Untuk Suami

Disebabkan en suami berkhusus selama 4 hari. Jadi mood boring & feeling2 pun boleh tahan menggila. Pastu bos2 kat office ni pakat cuti2 belaka..... mood kemalassan dan mengantuk tahap maksima punya baeekkk jadi search google dapat puisi & Doa ni. Tak danya aku yang karang. Kalau sendiri yang karang mau tahun depan pun belum tentu siap jadi puisi. Asyik karang pastu delete. Pastu delete karang balik bila2 pun takkan jadi. Satgi ada yang muntah hijau pulak kalau baca hhee..... Tapi dulu waktu muda2 pernah jugak karang puisi sendiri tapi tak tau la buku tu aku lempaq mana pun tak hengat!!. Biasa la.... waktu muda-mudi dulu ada personal diari sendiri. Lepas aku tahu apa yg aku catat tu ada orang suka curi2 baca  jadi aku sembunyikan sampai aku tak tahu hilang mana daaa.... Sekadar ingin berkongsi perasaan sesuai yang tengah feeling2 tu hee...hhe.... Mungkin boleh dedicate untuk suami masing2. Harap2 bapak2 ibu2 bisa faham apa maksudnya.... yee udah...... layankan aja puisi ini yuk.....  Sumber dari buddy74.blogdetik.com






DO’A UNTUK SUAMI

Tuhanku…
Aku berdo’a untuk seorang pria yang akan menjadi bagian dari hidupku
Seseorang yang sungguh mencintaiMu lebih dari segala sesuatu
Seorang pria yang akan meletakkanku pada posisi kedua di hatinya setelah Engkau
Seorang pria yang hidup bukan untuk dirinya sendiri tetapi untukMu

Wajah tampan dan daya tarik fisik tidaklah penting
Yang penting adalah sebuah hati yang sungguh mencintai dan dekat dengan Engkau
dan berusaha menjadikan sifat-sifatMu ada pada dirinya
Dan ia haruslah mengetahui bagi siapa dan untuk apa ia hidup sehingga hidupnya tidaklah sia-sia

Seseorang yang memiliki hati yang bijak tidak hanya otak yang cerdas
Seorang pria yang tidak hanya mencintaiku tapi juga menghormatiku
Seorang pria yang tidak hanya memujaku tetapi juga dapat menasihatiku ketika aku berbuat salah

Seseorang yang mencintaiku bukan karena kecantikanku tapi karena hatiku
Seorang pria yang dapat menjadi sahabat terbaikku dalam setiap waktu dan situasi
Seseorang yang dapat membuatku merasa sebagai seorang wanita ketika aku di sisinya

Tuhanku…
Aku tidak meminta seseorang yang sempurna namun aku meminta seseorang yang tidak sempurna, sehingga aku dapat membuatnya sempurna di mataMu
Seorang pria yang membutuhkan dukunganku sebagai peneguhnya
Seorang pria yang membutuhkan doaku untuk kehidupannya
Seseorang yang membutuhkan senyumku untuk mengatasi kesedihannya
Seseorang yang membutuhkan diriku untuk membuat hidupnya menjadi sempurna

Tuhanku…
Aku juga meminta,
Buatlah aku menjadi wanita yang dapat membuatnya bangga
Berikan aku hati yang sungguh mencintaiMu sehingga aku dapat mencintainya dengan sekedar cintaku
Berikanlah sifat yang lembut sehingga kecantikanku datang dariMu
Berikanlah aku tangan sehingga aku selalu mampu berdoa untuknya
Berikanlah aku penglihatan sehingga aku dapat melihat banyak hal baik dan bukan hal buruk dalam dirinya

Berikanlah aku lisan yang penuh dengan kata-kata bijaksana,
mampu memberikan semangat serta mendukungnya setiap saat dan tersenyum untuk dirinya setiap pagi
Dan bilamana akhirnya kami akan bertemu, aku berharap kami berdua dapat mengatakan:
“Betapa Maha Besarnya Engkau karena telah memberikan kepadaku pasangan yang dapat membuat hidupku menjadi sempurna.” 

Aku mengetahui bahwa Engkau ingin kami bertemu pada waktu yang tepat
Dan Engkau akan membuat segala sesuatunya indah pada waktu yang telah Engkau tentukan
Amin….












23 comments:

Cik Ina Do Do Cheng said...

terharu jap baca entry. Semoga Allah SWT memperkenankan permintaan dalila.Amin.

mama aini said...

puitis & syahdu sungguh puisi itu !!!..hu2x..

Maizan said...

semoga Dela kekal berbahagia bersama pria hingga ke akhir hayat.

c'axoera said...

halah2 hai........sukeeenyak En Suami :D

Salina@IbuAqil said...

Doaku.. ;)

NzA said...

puisi yg begitu menusuk kalbu...semoga berbahagia hingga ke syurga.....amin....

Wanzi said...

sememangnya syahdu bila membacanya....

MulutPayau said...

memang feeling bila layan puisi ni......

eB ezrin said...

sweetnyer. sungguh puitis. bertuah suami u :)

Hanis MY said...

mesti sunyi dan sedih kan... naper tak ikut sama? takpelah skali skala rindu-rinduan...

zaujahafis said...

hati memey akan sayu bila doakan hubby tersaye

Aida Omar said...

sweetnya sis puisi untuk suami nie..:)

Yan said...

tq for sharing. motivation bagi kita gak ni..

ajumohit said...

amin, semoga bahagia ke akhirnya

Alin Marlini said...

sama ngan Alin pun penah ada diary dulu2...peh tu sorok bawah bajulah..selah lemarilah..hehehehe...

Nadiah Sidek said...

hehe..ingatkan karang puisi sendiri

IntaNBerliaN said...

ingat ke karang sendiri tadi... tp mmg puisi ni penuh bermakna..

munna said...

utk sumai munna juga... semoga berbahagia ke akhirnya

|| NaFiRaa || said...

bestnye baca..:)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sungguh puitis..
Moga kekal bahagia selamanye kak..^^

ct rahani said...

syahdu je baca puisi nih..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

sgt puitis la..
syahdu ajer..

mohon share ya!.. =)

khairul said...

rindu suami ler ni

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -