Tuesday, July 6, 2010

Gulai Kepala Ikan seludu/mayong


gulai kepala ikan seludu/mayong


meh tgok dekat2 sikit...

Bahan-bahan
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Daun kari
minyak masak
kelapa separuh (2 bekas)santan pekat campur dgn asam jawa, cair campur rempah ikan
rempah ikan babas 2 bungkus
3/4 sudu kecil herba campur
asam jawa
tomato
bendi
garam
kepala ikan mayong/seludu (cuci dgn air asam jawa)

Cara-caranya
1- Tumis bawang merah, bawang putih, bersama daun kari dan herba campur
2- Sehingga garing masukkan santan cair bersama rempah tadi
3- Masak sehingga pecah minyak dan masukkan ikan
4- Biarkan 2-3 minit masukkan pula ikan
5- Kemudian masukkan santan pekat sehingga mendidih
6- Akhir sekali masukkan garam, bendi dan tomato
7 Tunggu hingga mendidih dan siap dihidang


Menu ini di masak oleh hubby aku... ye... betul.. dia mmg pandai memasak.. tak tipu.. dia mmg pandai masak gulai ikan.. mmg sedap... ramai yang memuji masakkannya.. Ini menu kegemarannya sejak kecil lagi.. x heran la dia terror masak gulai ni.. cuma dia x ceritakan kat orang yg dia pandai memasak.. tapi complain pun pandai juga.. bab2 makan ni dia mmg memilih dan sangattt... cerewet..jadi jangan tanya kenapa aku ni bertambah tembun ye.. sememang dia adalah ketua chef di rumah. :) ketua juri, ketua memasak, ketua kutuk, ketua complain, ketua makan ketua segala-galanya lah...he.. tapi mmg dia boleh memasak. Tapi masakan tradisional ja.. dan aku pun x kurang hebat juga... aku boleh masak juga.. alah.. sekarang ni resepi dalam internet macam2 ada..boleh belajar.. tapi yg aku pandai sekali adalah... pandai makan!! he....

pss..org utara panggil gulai aka curry

No comments:

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -