Friday, February 7, 2014

anak mama demam panas




 


Minggu lepas 24.1.2014 anak Dela dimasukkan ke hospital disebabkan demam panas yang tinggi dan jangkitan kuman dalam darah ( virus viral ). Sebenarnya anak Dela nak masuk 2 minggu demam... tapi demam on off.. on off... pagi sihat... petang panas sikit badan... malam ok...tengah malam panas... camtu la. Bawa pergi klinik pun doktor hanya kata demam biasa.. tak tinggi sangat cuma suhu dalam 36' - 37' camtu la.... lepas makan ubat dah turun suhu... tapi dah lama sangat campur sekali selesama yang tak hilang2 terus suami Dela bawakan ke hospital sebab nursery ada call cakap suhu Ameera cecah 38+... jadi Dela dan suami balik ambik Ameera terus ke hospital Tropicana, Kota Damansara. Terus ke wad kecemasan dan nurse lakukan check up suhu Ameera 38.6'... jadi mereka pun sarankan dimasukkan ke wad sebab demam terlalu lama dan tinggi.... Lepas uruskan urusan kemasukkan dan proses insuran Ameera selesai kami ditempatkan di wad kanak2 di tingkat 5. Kelam-kabut jugaklah sebab first time kan anak dimasukkan ke hospital... segala preparation barang2 yang nak diletakkan di hospital langsung tak bawa..punya la blurr...

Demam Ameera ni tak ada lah sepanjang hari... sekejap2 on off gitu... Pernah 1 malam tu suhu naik sampai ke 40'. Bila badan panas... mulalah Ameera maeragam serba serbi tak kena.. kesian sangat... dan nurse masukkan ubat demam ke bontotnya setiap kali demam naik tinggi. Siang hari Ameera pun bukannya sentiasa tidur... asyik nak keluar main... tapi bila malam tiba2 aja demam naik. Nurse sentiasa memantau suhu dan doctor pun sentiasa memeriksa paru2 takut2 ada jangkitan. Alhamdulillah... lepas 5 hari berkampung di hospital Ameera sudah dibenarkan keluar sebab demam dan selesema pun semakin baik.

Cuma sedikit ralat dalam hati dengan majikan Dela yang tidak memahami situasi Dela begini biasalah kan.... kerap sangat ambik AL, MC kadang2 half day mereka dah bising2. Bila keadaan begini... mulalah terfikir nak berhenti kerja. Susah betul bila majikan tak memahami masalah kita... mula mereka suggestkan benda2 yang tak masuk dik akal.... naik menyampah... Biasalah kan... co chinese man.... mereka lebih mengutamakan kualiti kerja.. hhamm.... tak tahu nak berkata apa... !!!

 

 

Alhamdulillah.... sepatutnya hanya ibu dan anak aja di benarkan bermalam di wad..
 tapi suami Dela pun teman sekali dan doktor dan nurse pun tak ada yang sound2
jadi abah Ameera pun dapat bermalam di hospital sekali setiap malam.






Dapat buahtangan dari agen insurans yang datang melawat Ameera di hospital...
Alhamdulillah... dapat mengenali agen yang sangat perihatin dan sentiasa ada
 ketika kami memerlukan... sangat2 rekementkan akak ni kepada sesiapa yang
ingin memiliki insurans... :)



petang2 asyik nak ajak main ja....




Alhamdulillah.... Nur Ameera Damia dah semakin sihat...
baru boleh jalan2.. :)











11 comments:

Khai♥Rin : anies said...

alolololo cian nyer dia...
tp alhamdulillah da sembuh

Aisyah azizon said...

alhamdulillah, damia dah sihat. comel sangat. hee. semoga keluarga akak sentiasa dipelihara oleh-Nya

Cho Zila said...

Alhamdulillah dah ok kan.. syukur.. akak kalau anak demam memangler gabra.. dah ada insurankan lepasni awal2 gi hospital check up.. kalau masuk wadpun boleh claimkan...

athiqi ariff said...

get well soon ameera..tough gal never cry rite

Fhatin Amelia said...

alhamdulillah, moga ceria slalu ye akak :)

Mia Kassim said...

Olololo siannya...moga cepat sembuh ye.

Tu la kan dilema ibu bekerja. Kalau anak sakit, AL dan MC pun wajib ada tapi kalau kena boss yang tak prihatin memang stress kan...huhu

ros_reeza said...

Assalamualaikum kak.. Salam perkenalan dari ros. ros singgah sini dan follow..
moga naak akak cepat sembuh, Ros doakan...
sabar ye kak, dalam menghadapi tekanan orang sekeliling.. kadang mereka tak faham sehingga mereka berada dalam situasi akak...

Linda said...

Alahaiii kesiannya dia...semoga cepat sembuh. Salam ukhwah, saya follow sini ;)

Nafira usof said...

Alhamdulillah~
memang susah hati kalo anak x sihat kan~

Liana Manjaku said...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... anak u dah kebah dari demam yang panjang. Virus darah tu memang jahat sikit...

Jom datang lawat blog kita ;)

izan mama mia said...

dmm panas mmg bahaya.... bagauslah damia dah sihat.. cuaca panas sekarang ni.. main dalam rumah je.. xmo g taman...

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -