Monday, October 10, 2011

LANDAK................. pernah cuba?

landak goreng kunyit



curry landak


Hari ni aku ke Batang Berjuntai rumah member office aku. Kami sama company tapi dia kerja kat site office. Aku gerak dalam kul 10.30 dalam pukul 11.30 dah sampai ke rumahnya. Memang dah janji nak ke rumah coz kerja 1 company tapi selalu berhubung dengan telifon saja. Kalau bersemuka tu boleh kira dengan jari ja berapa kali. Itupun time ada company dinner ja la..... Kami pergi makan nasi tengahari sekali di sana. Saja la jalan2 ke rumah kawan2 ni... nak la bersosial sikit sekali-sekala dan boleh jalan2 tengok kampung orang sekali :) 

Time nak balik tadi diorang kirim buah tangan LANDAK untuk kami pesiang siap2 dah pun. :) Excited betul en suami coz dia memang teringin makan benda2 baru cuma aku ja macam terkejut2 berok sikit. :) Kawan-kawannya kata isi landak ni sedap!!! aku pun tak pernah makan pun landak ni. Selalu jugak dengar orang makan2 landak cuma aku ja sedikit JAKUN bila teringatkan landak. Tapi dah orang kasi jadi rezeki jangan ditolak harus dibawa balik. Sampai2 rumah en suami terus masakkan 2 menu tu untuk dinner kami malam ni. Kalau aku yang masakkan dah tentu tekak ni x boleh nak masuk... teringatkan duri2 tajam landak la.... macam2 benda boleh dok fikir dalam kepala otak ni!!!

Lepas siap masak baru la aku makan!!! :)  Kalau ada yang tanya sedap atau tak daging landak ni sebenarnya aku sendiri pun tak tahu nak cakap....  Tapi rasa isi landak tu macam daging ayam. En suami dan adik makan banyak ketul la jugak sedap kata mereka cuma aku ja makan seketul.... hhmm... kecik hati en suami masak penat2 harini ... .. hhhaaii..... x berapa nak boleh makan la.... Mungkin kalau aku makan dan tak tahu itu daging landak... mungkin laju sikit nak telan...... ni masih terbayang2 rupa landak tu!!! hha..hha..hhaaa... 
Bagi yang belum mencuba boleh la try menu baru ni. Cara masak pun macam curry daging  ja. Jemput makan........ :)  peace!!!










33 comments:

aisya said...

pernah makan sekali.. isi die mcm keras ckit.. xtau la, xpndai nk nilai..

Kathy Tuah said...

adik beradik sy yg lain suma dah mkn landak, tapi sy x penah try lagi..huhu

dela said...

betul tu... keras sikit...

dela said...

akak pun first time cuba... :)

Edina Kasyah said...

whoaaa!!landak??
wahhh kena try neh haha

cik fyza said...

wow.. baru first time dgr org makan landak [=="]

::cikjuju::◕‿◕ said...

tak penah mkn...eheh...cam ner nak amik dgg landak neh??konpius...ehe...

Ummi Syasya Qistyna said...

Landak???wowww..kak nadia dengar namanya je pun dah rasa mcm kembang tekak...hehehe...boleh telan ke ek...sedap ye dela???huhuhu

Sense Sue'z said...

Rasanya kalau orang negeri sembilan buat masak lomak cili api tau ni....

buat pedas2 sket, sodapp...hehehe ;)

pandai juga suami u masak...untung2 ...

Cik Yana said...

Uikk~ landak pun orang dah makan. Cik Yana daging lembu pun tak lepas lagi. Hehehe~

Marniey said...

wahhh, tak pena makan landak dan tak teringin. hehehe

Sue @ Nenie said...

Salam..saya pernah makan sekali, sedap dan lajuuuu je makan...housemate masa study dulu yang bawa, ayahnya yang buru, tapi dia cakap xleh makan banyak2 pasal nanti panas badan...

Shorim Kasih said...

pernah tgk rancangan kt TV psl makanan landak ni...mcm best je tgk daging mentahnya...hehe..tp x penah makan lagi,..

Yan said...

eemm tak penah cuba lah.. tapi i suka mencuba..

Ailly D'Love said...

first time dengar ,,
harus mencuba ney :)

deqlis said...

hmm..landak tak pernah makan...
sama laa rasa cam semacam jer nak makan landak nie...tp still nk mencuba jugak....klu daging pelanduk pernah laa mkn...rasa lebey krg mcm ayam gak...

Shiela Latif said...

sedap ke daging landak ni dik??

liza said...

salam awak..bila sebut pasal landak..liza pernah termakan dirumah makcik disekincan. Mereka tak sebutkan daging landak, bila sudah selesai makan baru makcik sebut.. Apa apa pun sedap. Kalau sebut pasti liza x makan..

apek poyo said...

huiii..landak ni kalau salai lopeh tu masak lomak cili api....
tak lolap mlm woooo..huhuhu
mmg sodap

ida khairani said...

ohh..aku pun tak berapa lalu kalau tahu itu landak..

Alin Marlini said...

masa zaman kecik2 dulu..penah lah makan daging landak ni. Memang sedap. Duri2 dia buat telunjuk mengaji. Sekarang susah nak dapat stok..

azrinna said...

Saya tak pernah makan. tapi selalu ada kawan baik ayah yg dtg rumah bawa landak dan minta buatkan satey landak. Tapi bau dia ketika cucuk satey tu... macam tak tertelan.

Rtp Farra Arisha said...

daging landak sedap?? i've never tried to eat it. takut nak makan :(

eyryn said...

alamak.. landak ? hehe..
takut laa nak makan even taw rase sedap :)

Puan Kutu said...

adoi sy tak tau pulak landak boleh makan.mmg tak pernah makan.haha..

Hafizzi Aziz said...

huih..nmpak cam ayam kan..
makan ngan nasi sedap nie..besok jugak masuk hutan cr landak..hahaha..
tenggiling leh mkn dak? lalala..

BeaN MorENo said...

rasa dia ada macam arnab tak?

Qaseeh Tolia said...

Tak pernah rasa..Sedap ke??

khairul said...

x pernah try lagi..mcm mana rasa nya?

Khairunnisa' said...

Saya tak pernah cuba, but my Dad ada experience memakan daging landak. Katanya, sedap. Masa dia kecil, keluarganya pernah bela :)

Nisa'

CTK said...

macam ayam je rpenyer kan..lau xder yg bgthu itu LANDAK, memang ct ratah2 tu..hehe

✿ Myra ✿ said...

Hoho...kalau saya pun tak tertelan gak kot..terbayang2 landak depan mata..huhu

.:Mama Dhia:. said...

salam kak..tak pernah makan landak..tp cam best jer..landak goreng kunyit tu rupe dah macam ayam goreng jer..

-- > Klik iklan di bawah untuk keterangan lanjut < - -